Kenmerken en aanpak
Verkenning
- Welk soort tekst wordt het?
Een stappenplan gidst je stap voor stap doorheen een opdracht. Daarbij is het belangrijk dat je kan analyseren welke stappen je moet formuleren zodat je lezer het doel kan bereiken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de opdrachten begrijpelijk en correct kan formuleren.
Inhoud zoeken en informatie ordenen
Analyseer je opdracht en zet je opdracht om in haalbare en concrete deelopdrachten. Doorloop die verschillende deelopdrachten en bekijk die opdrachten vanuit het standpunt van de leerlingen. Waar kunnen zij problemen bij ondervinden? Op die manier kan je foutjes in je opdrachten vermijden.
Uitschrijven
Denk bij het uitschrijven van je stappenplan goed na over de formulering van je uitleg, opdrachten en instructies. Zijn die schriftelijke instructies voldoende concreet en voldoende duidelijk. Kan je op basis van je stappenplan de opdracht tot een goed einde brengen?
Maak bij het formuleren van je instructies gebruik van korte en kernachtige zinnen. Vermijd lange, samengestelde zinnen. Vermijd ook meervoudige opdrachten. Splits die opdrachten in meerdere, enkelvoudige opdrachten.
In je stappenplan kan je gebruik maken van illustraties en kleuren. Sta ook even stil bij je bladspiegel. Vermijd drukke stappenplannen waarbij teveel tekst op een en dezelfde pagina gepropt staat. Zorgen voor een heldere opbouw, maat duidelijke titels, kopjes en alinea’s.
Schrijf het stappenplan op het niveau van je leerlingen. Richt je rechtstreeks tot je leerlingen en spreek hen rechtstreeks aan. Vermijd moeilijke woorden. Het stappenplan foutloos uitvoeren is vaak al moeilijk genoeg.
Controle
Lees je stappenplan na of laat iemand de opdracht uitvoeren op basis van je stappenplan.