Voorbeelden
Een vraag
Opmerkingen:
Onderwerpsregel: probeer het onderwerp van je mail zo specifiek mogelijk te formuleren. Het onderwerp vraag is zeer vaag. Je schrijft beter muzisch project in de onderwerpsregel.
Aanspreking: Na het bijvoeglijk naamwoord Geachte moet er altijd een zelfstandig naamwoord volgen. Gebruik dus niet Geachte als aanspreking. Niet iedereen stelt het op prijs om op die manier aangesproken te worden. Je kent het geslacht en de familienaam. Je schrijft dus Geachte mevrouw Decocker. De aanspreking beginnen met Beste is ook not done. Na het bijvoeglijk naamwoord Beste moet er ook altijd een zelfstandig naamwoord volgen.
Inhoud: stel jezelf eerst voor! Je valt met de deur in huis. De lezer heeft geen idee wie je bent. Leg je situatie duidelijk uit. Probeer ook rijke taal te hanteren. Formuleer je vraag op een beleefde manier. Lees je tekst na op d/t-fouten.
Slotgroet: Als de aanspreking formeel is, dan moet de slotgroet ook formeel zijn. Aangezien je de mevrouw in kwestie niet kent, schrijf je Met vriendelijke groeten. Noteer ook je familienaam.
Over gepaste aansprekingen en slotgroeten vind je meer informatie in volgend taaladvies: http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1323/
Hieronder vind je een voorbeeld van hoe het beter kan.
Een mededeling/toelichting
Opmerkingen:
Aanspreking: Als je als leerkracht de ouders van Rens goed kent, dan kun je ze eventueel bij hun voornamen aanspreken, maar je doet dat beter niet. Niet iedereen stelt het op prijs om op die manier aangesproken te worden. Ook het uitroepingsteken is hier niet op zijn plaats. Het gaat uiteindelijk om een ernstige mail waarin de therapie voor Rens wordt toegelicht. Je schrijft dus beter Beste ouders van Rens.
Slotgroet: Daaag als slotgroet wordt gebruikt in spreektaal en is bijgevolg niet gepast als slotgroet bij een e-mail. Hier kies je beter voor Vriendelijke groet of eventueel Groeten.
Uit de inhoud is duidelijk af te leiden dat juf Katia aan het woord is. De familienaam hoeft dus niet expliciet vermeld te worden, maar het mag wel. Afsluiten met juf Katia kan ook.
Over gepaste aansprekingen en slotgroeten vind je meer informatie in de brochure In duidelijk Nederlands op p. 107.