Mindmap

Mindmap

Een mindmap is, zoals het woord zelf zegt, een kaart van de hersenen. Met een mindmap kun je je denkpatronen als het ware in beeld brengen. Het is een vorm van Een mindmap is, zoals het woord zelf zegt, een kaart van de hersenen. Met een mindmap kun je je denkpatronen als het ware in beeld brengen. Het is een vorm van aantekeningen maken die beter kan werken dan het traditionele schema, althans na wat oefening.

Zo’n visueel schema sluit eigenlijk beter aan bij de werking van de hersenen dan een lineaire tekst. Gedachten komen niet netjes in een rijtje, maar springen van het een op het ander, volgen tegelijkertijd verschillende banen, associëren verder, enz.

maken die beter kan werken dan het traditionele schema, althans na wat oefening.

Zo’n visueel schema sluit eigenlijk beter aan bij de werking van de hersenen dan een lineaire tekst. Gedachten komen niet netjes in een rijtje, maar springen van het een op het ander, volgen tegelijkertijd verschillende banen, associëren verder, enz.

Hoe maak ik een mindmap?

Je zet het centrale begrip in het midden van de pagina. Daarbij is het trouwens aangeraden het blad in ‘landscape’-positie te leggen. Via vertakkingen geef je aan welke begrippen ermee te maken hebben. De begrippen die verder van de kern staan, zijn ondergeschikt aan meer centrale begrippen.

Je kan pijlen gebruiken om begrippen te verbinden die ver van elkaar verwijderd staan, maar toch onderling verband houden.

Mindmaps kunnen ook worden gebruikt om hele hoofdstukken van een syllabus samen te vatten in één overzichtelijke tekening. Op die manier kun je later het hoofdstuk gemakkelijk opnieuw oproepen in een mum van tijd. In dat geval zul je de Mind Map ook iets visueler moeten uitwerken, zoals in het voorbeeld hiernaast.

Op de verbindingslijnen kunnen ook nog eens expliciet woorden worden vermeld om de onderlinge verbanden aan te geven. Elke mindmap is anders. Het is een persoonlijke weergave van de gedachten aan de hand van sleutelwoorden, eventueel aangevuld met kleuren, symbolen, tekens, enz.

Er kunnen cirkels, vierkanten en andere figuren gebruikt worden om overeenstemmende begrippen of begrippen van een zelfde tekstniveau aan te geven. Het is zaak om consequent te blijven zodat je je later in één oogopslag de tekst opnieuw voor de geest kunt halen.

Hoe maak ik een goede mindmap?

• Leg je blad horizontaal en begin in het midden.

• Alle vertakkingen staan in een onderlinge verhouding. De takken vertrekken vanuit het midden en vertakken naar buiten toe naar een ander niveau (‘Radiant Thinking’) Als je alle symbolen, pijlen en vertakkingen wegdenkt, moet de structuur van de mindmap eigenlijk nog zichtbaar zijn. Dit kan door sleutelwoorden van eenzelfde niveau op een gelijke manier te markeren.

• Wees creatief. Gebruik beelden (symbolen, tekeningen, kleuren …)

• Woorden in blokletters blijven beter hangen door ons fotografisch geheugen.

• Sleutelwoorden noteren. Geen zinnen. Wees zuinig op wat je noteert: je hoeft niet te noteren wat je ‘weet’. Vaak is een sleutelwoord een ’trigger’ die het hele verhaal terugbrengt.