Kenmerken en aanpak
Verkenning
- Voor wie is de presentatie bedoeld?
Geef je een presentatie voor medestudenten, voor docenten, voor mensen uit het werkveld of voor kinderen?
- Welk soort tekst wordt het?
Een presentatie kan je ondersteunen aan de hand van een powerpointpresentatie, prezi, keynote … Zowel de schriftelijke ondersteuning die je projecteert, als je eigen spiekbriefje is hierbij belangrijk.
Je spiekbriefje bevat allerlei informatie die je helpt bij het presenteren. Naast een tijdsindicatie vermeld je aan de hand van trefwoorden en korte zinnen hoe je presentatie is opgebouwd. Vergeet daarbij niet om aan te geven of je materiaal wil demonstreren, een vraag wil stellen …
Inhoud zoeken
De inhoud van je presentatie bepaalt uiteraard welke informatie je in je schriftelijke neerslag zal opnemen. Brainstorm eerst en noteer wat je je publiek wil vertellen.
Informatie ordenen
Uiteraard kan je niet alles vertellen. Leg de nadruk op de kern en laat je presenatie aansluiten bij de verwachtingen van je doelpubliek. Ook bij het opbouwen van een presentatie kan je gebruik maken van een schrijfplan.
Tekststructuur | Wat komt hier aan bod? |
Inleiding | Leid je onderwerp in en schets wat volgt. |
Midden | Focus op de essentie. Probeer logisch en helder te schetsen wat je wil vertellen. Vermijd dat je van de hak op de tak springt, maar vermijd ook een langdradig betoog waarin de essentie verloren gaat. |
Slot | Blik terug en vat samen. |
Uitschrijven
Beperk de hoeveelheid tekst per slide. Wellicht is dit de belangrijkste tip bij het opstellen van een schriftelijke ondersteuning bij een presenatie. Noteer kernbegrippen, focus op de essentie en vermijd dus niet relevante informatie.
Hanteer hierbij de 1-6-6-regel:
- 1 idee per slide;
- maximum 6 regels per slide;
- maximum 6 woorden per regel.
Zorg voor helder gestructureerde dia’s. In één oogopslag moet duidelijk zijn wat je met de slide in kwestie wil vertellen.
Maak gebruik van sprekende beelden. Beelden trekken niet alleen de aandacht van je publiek, ze zorgen ook voor een dynamisch presentatie.
Sta bewust stil bij de achtergrond die je gebruikt. Laat die achtergrond aansluiten bij het onderwerp van je presentatie en je doelpubliek. Uiteraard kan je gebruik maken van de huisstijl van VIVES.
Controle
Controleer of je presentatie aansluit bij de verwachtingen, het doelpubliek en inhoudelijk goed in elkaar steekt. Is het verhaal dat je wil brengen duidelijk en kan het publiek zonder voorkennis jouw uiteenzetting volgen.
Lees je presentatie na en controleer of er geen schrijffouten in je tekst geslopen zijn. Zijn alle afbeeldingen duidelijk?